About the cabin


Perched by the edge of a glacier, Rabothytta has a magnificent location! When we decided to build a cabin here, we wanted to honour that with a design that would enhance its surroundings. That’s why we hired perhaps the best architects in Norway, the internationally renowned Jarmund/Vigsnæs (www.jva.no). Their previous projects include the Svalbard Science Centre and the Administration Building for the Governor of Svalbard, both in Longyearbyen, the Turtagrø Hotel on Sognefjellet, and The Dune House in Thorpeness, England.


Rabothytta is a dramatic testimony to our priorities, to our love for the Okstindan mountains, and to the creative sensitivities of the architects we chose.


Function

We at Hemnes Turistforening, (the Hemnes chapter of the Norwegian Trekking Association, DNT) want your visit to Rabothytta cabin to be rewarding and memorable, whether you are hiking with your partner, family or a group of friends. In addition to savouring the magnificent view, you can immerse yourself in the area’s geology and flora, visit the nearby glacier and learn more about climate change. The cabin will accommodate up to 30 overnight guests. In addition to six bedrooms, there is an open loft.


Naturally, Rabothytta was designed to fit well into its surroundings. But we also wanted large windows that allowed generous views, and materials and colours that would augment the experience of our visitors.


Selected materials

As much as possible, we wanted to use high-quality, locally sourced building supplies. A local factory, Trenor Vinduer at Hemnesberget, gave us a good offer on windows. Due to the sometimes extreme weather at 1200 metres altitude at the edge of the glacier, we insisted they use safety glass and aluminium. From nearby property owners we obtained mountain spruce, which yields dense long-lasting lumber. This was ideal for the cladding, as well as interior panelling and flooring. The exterior cladding was treated with iron sulfate to minimise the need for future maintenance.


We worked closely with the architects, making sure the cabin’s design would allow visitors – even inside – to feel immersed and deeply connected with the surrounding landscape. The huge windows offer a view that leaves you breathless. The grey of the outer walls is echoed by the colours of the interior, especially in the common areas, while the door and window trim inside is the same style as outside.


In the autumn of 2017, we completed the foundation for the emergency cabin Klemetstua, which was used as a workshop for the work on Rabothytta itself. The main cabin was prefabricated in the local community during the winter and spring of 2018. All in all, 400 helicopter trips were needed to transport the materials and prefab parts up to the building site on Okstindan.